50 tinten grijs: het boek dat BDSM modieus maakte

donderdag, 20 januari 2022

Tien jaar geleden bereikte een roman van de Britse Erika Leonard Mitchell (EL James) bijna overal ter wereld boekhandels om een revolutie teweeg te brengen in de erotische literatuur. We hebben het over Fifty Shades of Grey .

Met haar begon een sage bestaande uit vijf romans: de eerder genoemde 50 Shades of Grey , Fifty Shades Darker , 50 Shades Freed , Gray en, ten slotte, Freed .

Dit is in principe de laatste roman in de sage die onlangs is verschenen. Het duikt in de persoonlijkheid van het centrale personage van Christian Gray .

BDSM roman

het grijze fenomeen

Spreken over deze fictieve saga is spreken van een wereldwijd publicerend en sociologisch fenomeen. Vertaald in 50 talen, volstaat het om naar de verkoopcijfers voor de verschillende delen van de serie te kijken om een idee te krijgen van hoe ver dit fenomeen de grenzen heeft overschreden sinds de publicatie van de eerste roman. 165 miljoen exemplaren, niet meer en niet minder, hebben EL James wereldwijd verkocht!

De verfilmingen die tot nu toe zijn gemaakt, gericht op de eerste drie romans in de serie, hebben ongetwijfeld bijgedragen aan het bereiken van dat exorbitante verkoopcijfer. Deze drie werken, in de volksmond bekend als de Fifty Shades of Grey-trilogie , dienden als basis voor eerst Sam Taylor-Johnson en vervolgens James Foley om drie films te regisseren die, samen met James' verhalende werk, de term BDSM hebben omgezet, tot niet zo lang geleden, typisch voor een zeer specifieke minderheid, in een modieus woord over de hele wereld.

Het verhaal, dat zich afspeelt in Seattle, begint wanneer literatuurstudente Anastasia Steele (gespeeld door de Amerikaanse actrice Dakota Johnson ) de opdracht krijgt om een jonge en succesvolle zakenman te interviewen. Die jonge zakenman is Christian Gray (gespeeld door Jamie Dornan ). Aantrekkelijk en verleidelijk, Anastasia wordt verliefd op hem.

De erotische vonk tussen de twee is onmiddellijk. Hij is een gekwelde man die alles moet beheersen. Zij, een onafhankelijk en sereen meisje. Het begin van erotische relaties zal Anastasia dienen om een nieuw type seksuele praktijk te ontdekken. De meest verfijnde Bondage is een van Christian's hobby's. Ze zal beetje bij beetje ontdekken hoe ver haar meest intieme verlangens reiken.

Gedrukt boek

BDSM in de Fifty Shades of Grey-saga

Zonder de plot van deze literaire en cinematografische sage te willen bederven , willen we erop wijzen dat het succes van het gedrukte boek van deze erotische roman fundamenteel is gebaseerd op een uitstekende combinatie van een romantisch verhaal en een erotisch spel met een hoog voltage dat heeft gediend om "uit de kast halen" een hele reeks alternatieve seksuele praktijken.

Literaire kritiek en ook de auteur zelf hebben erop gewezen dat het feit dat de seksuele scènes met elegantie worden verteld en zonder op enig moment in vulgariteit te vervallen, vrouwen in het algemeen enorm heeft geholpen om nauwer contact te maken met wat ze in de verschillende romans voelen. De verschillende werken van de sage gaan immers over een zeer gepassioneerd liefdesverhaal. De serie is dus een geweldig romantisch verhaal.

Ondanks het feit dat de meest authentieke liefhebbers van BDSM elkaar met grote kritische afstand en een beetje over hun schouder aankijken naar alles wat in de romans van EL James verschijnt, is de waarheid dat wat erin wordt verteld heeft gediend om het aantal mensen die geïnteresseerd zijn in sadomaso , discipline, overheersing/onderwerping of erotisch rollenspel is over de hele wereld aanzienlijk toegenomen.

In die zin, als deze reeks romans ergens nuttig voor is, is het om aan te tonen dat, in de meeste gevallen, in BDSM-seks, het psychologische en het speelse net zo belangrijk zijn als de instrumenten en accessoires die in de verschillende praktijken kunnen worden gebruikt. En het is dat, hoewel het gebruik van handboeien, zwepen en stropdassen van verschillende soorten belangrijk is, het niet minder het verbeeldingsvermogen is dat men heeft bij het gebruik ervan en de manier om de grenzen van het eigen verlangen op te zoeken.

En het is in deze laatste betekenis, in die zin dat het een prachtige uitnodiging tot experiment is, waarin we de maximale waarde van deze romans vinden. Op dezelfde manier waarop Anastasia Steele een pad van zelfkennis inslaat door zich tot Christian te verhouden, wordt ook de lezer van de sage op de een of andere manier gedwongen om nieuwe grenzen te zoeken aan hun seksualiteit, nieuwe gevoelige en erotische ervaringen. En dat is diep van binnen nog steeds een uitstekende manier om het eigen leven te verrijken.

erotische roman