Een nieuwe misdaad, sextortion

woensdag, 24 februari 2021

Alle klanten van prostitutie in Spanje kennen haar. Niet voor niets verschijnt zijn naam op de eerste plaats op de dating- en seksuele contactwebsites van ons land. We hebben het over Pasion.com , een platform waarvan het zoekgemak en het feit dat het een breed scala aan zoekcategorieën aanbiedt , het in de top tien van de Spaanse pagina's met prostituee-advertenties heeft geplaatst.

Elke dag zijn er duizenden gebruikers die naar Pasion.com kijken om een contactpersoon te vinden om seks te hebben in ruil voor geld, en dat spreekt van de kracht van de site binnen zijn sector. De laatste tijd zijn er echter gebruikers van Pasion.com geweest die problemen hebben gehad. Serieuze problemen. Door contact op te nemen met wat een webadverteerder leek te zijn, werden ze het slachtoffer van wat bekend staat als sextortion.

Er zijn veel mediakanalen die op een of ander moment gevallen van seksuele chantage hebben genoemd in verband met het gebruik van Pasión.com in de afgelopen maanden. De belangrijkste nieuwsportalen van het land (elmundo.es, libertaddigital.com, 20minutos.es, elconfidencial.com, láguardia.com, heraldo.es, huffingtonpost.es, elpais.com, etc.) hebben verwezen naar de verschillende plots van seksuele afpersing die, opererend vanuit verschillende geografische punten van het land, maar voornamelijk vanuit Valencia, een massale sextortiecampagne hebben gevoerd met duizenden slachtoffers.

De nieuwsportalen hebben laten zien hoe berichten over erotische afpersingszaken de een na de ander werden gedaan in verschillende steden van het land. Sommige gevallen werden gemeld in Teruel, andere in Palencia, ook in Zaragoza ... Als gevolg van deze klachten kwamen er meer naar boven. Dit deed de Staatsveiligheidstroepen en het Korps denken dat er achter al deze gevallen een complot zat dat gespecialiseerd was in sextortion en die de advertenties op de Pasion.com-pagina als lokaas gebruikte.

Het sextortion-systeem

De klachten van de slachtoffers onthulden een eenvoudige chantage-methode. Criminelen plaatsten valse advertenties op het eerder genoemde datingplatform en kregen dankzij hen de telefoonnummers van hun slachtoffers. Toen ze eenmaal die klantnummers hadden, bedreigden de seksuele afpersers de afgeperste gebruikers via telefoongesprekken of via WhatsApp.

De bedreigingen die door de criminelen werden gebruikt, waren van twee soorten: aan de familieleden van Pasión.com-gebruikers onthullen dat ze klanten van prostitutie waren of hen fysiek bedreigen. Als ze beide uitersten wilden vermijden, moesten de afgeperst een bepaald bedrag betalen.

Een van de meest opvallende kenmerken van de modus operandi van de seksuele afpersers was dat de afpersing meestal niet eindigde met een eenmalige betaling, maar dat de geldvorderingen periodiek werden herhaald en, in de meeste gevallen, het bedrag werd verhoogd. Het was deze situatie die sommige van de gechanteerde mensen, die bang waren om in een eindeloze spiraal van afpersing te belanden, te besluiten hun situatie onder de aandacht van de Guardia Civil te brengen.

Na hun onderzoek ontdekten de politiekorpsen het bestaan van verschillende groepen seksuele afpersers. Met elkaar verbonden door min of meer nauwe banden, opereerden deze groepen, die een massale sextortion-campagne hadden gevoerd in verschillende delen van het nationale grondgebied, vanuit Valencia.

Om het geld van hun afpersingen te innen, gebruikte de groep de figuur van de "muilezels", mensen die hun naam aanboden om bankrekeningen te openen. Het was op deze bankrekeningen dat de slachtoffers van seksuele chantage hun geld moesten storten. Uit het onderzoek van de Guardia Civil bleek dat de "muilezels" die door de afpersers werden gebruikt, allemaal behoeftige mensen waren uit een zeer beperkt deel van de Valenciaanse hoofdstad.

Dader op contactpagina's

Andere gevallen van seksuele chantage in Spanje

Maar dat van Valencia is niet het enige geval van sextortion dat in Spanje is ontdekt. Zo werden in september 2020 twee mensen in Granada, een ander in Valencia en een vierde in Marbella gearresteerd, na een onderzoek van de Nationale Politie en de Mossos d'Esquadra, wegens het plegen van erotische chantagepraktijken.

In dit geval, dat 22 slachtoffers trof, deden de afpersers, na het plaatsen van valse advertenties op een of ander erotisch contactplatform, zich voor als huurmoordenaars die verband hielden met de netwerken van pooiers. Bij het contacteren van hun slachtoffers, bedreigden deze criminelen hen fysiek omdat ze de vermeende prostituees hadden misbruikt zonder hun diensten in te huren. In dit geval versterkten de afpersers hun dreigementen door hun slachtoffers foto's of video's te sturen van mensen met een kap met vuurwapens.

EN

l persoonlijke controle in prostitutie-advertenties

De kennis van de verschillende gevallen van sextortion die in dit artikel worden genoemd, heeft ertoe geleid dat veel gebruikers van online prostitutiegidsen zich afvragen hoe veilig het is om te gebruiken volgens welke prostituee-advertentiesites. Is het veilig, vragen ze zich af, om Pasion.com of soortgelijke websites te gebruiken? Is het veilig om pagina's zoals Mileroticos.com, Slumi.com , Hott.es of Nuevoloquo.com te gebruiken om contact op te nemen met een prostituee en haar diensten in te huren?

Het feit dat er veel gebruikers zijn die dagelijks deze websites gebruiken om probleemloos contact op te nemen met hun lumis, zou ons kunnen uitnodigen om de vorige vragen met een onvoorwaardelijk ja te beantwoorden, maar de genoemde gevallen van sextortion zijn er en het risico om slachtoffer te worden van seksuele chantage bij het contacteren van de adverteerder op basis van welke pagina's ook.

Dit risico hangt namelijk nauw en direct samen met de werkwijze van veel van de contactwebsites. Waarom? Omdat er bij veel van hen geen strikte controle is over de advertenties die erin worden gepubliceerd. In deze directories van online hoeren beheren dezelfde adverteerders de publicatie van hun advertenties. Deze publicatie gebeurt automatisch, zonder enige persoonlijke controle. Dit maakt het logischerwijs mogelijk om valse advertenties in de betreffende directory in te voegen.

De redenen waarom iemand een valse advertentie op een datingsite voor prostituees plaatst, kunnen zeer gevarieerd zijn. In de meeste gevallen is de advertentie voor een echte lumi die nepfoto's plaatst om meer klanten aan te trekken. In andere gevallen, zoals we hebben gezien, is het motief duidelijk crimineel: de advertentie dient alleen als lokaas om potentiële slachtoffers van sextortion aan te trekken.

Daarom is de beste indicatie die een gebruiker van dit type pagina kan waarnemen om te weten in hoeverre ze zich veilig kunnen voelen bij het gebruik van een of andere website, te weten of er persoonlijke controle is over de advertenties. In die zin is er een onvervangbare en fundamentele taak: die van de professional die verantwoordelijk is voor het controleren van alle advertenties die op internet worden gepubliceerd en de waarheidsgetrouwheid van beide en hun inhoud. De taak van deze professional is fundamenteel om de gebruiker van een website te beveiligen. Deze professional is verantwoordelijk voor het controleren of de advertenties overeenkomen met echte meisjes en dat die meisjes inderdaad op de foto's van de advertenties verschijnen.

Een kwalitatief goede online directory van advertenties voor prostituees of escorts is juist daarom: vanwege de volledigheid van die controle. Dankzij hem kunnen de gebruikers zich veilig en zelfverzekerd voelen en contact opnemen met het meisje dat zich aan hun smaak aanpast, wetende dat het met haar zal zijn dat ze aan het daten zijn en de kansen om het slachtoffer te worden van sextortion minimaliseren.

Seksuele afperser